The local bookstore with a Global Conscience

Fiction, non-fiction, environment, poetry, history, mystery, biography, travel guides, children, young adult... and much, much more!

Wide selection of quality second-hand English paperbacks at reasonable prices. The most "dangerous" street in Budapest: good books and gourmet food

Méltányos kereskedelem - Fair trade bio kávé

Az alternatív kereskedelmi szervezetekben a fair trade azt jelenti, hogy a kereskedelmi partnerkapcsolatok kölcsönös tiszteleten alapulnak, az árak tükrözik a termelők munkáját, a munkásoknak megvan a joguk a szerveződéshez, és az országos egészségbiztosítási, biztonsági, és bérezési törvényeket betartják velük szemben, valamint a termékeket környezeti szempontból fenntartható módon állítják elő így megőrizve a természeti erőforrásokat.

Fair Trade logo A méltányos kereskedelemből származó bevétel a világon jelenleg évi 400 milliárd dollár.

A Fair Trade partnerkapcsolat az alacsony jövedelmű kézműveseknek, termelőknek az őket megillető pénzt nyújtja munkájukért. A Méltányos Kereskedelem Szövetség (FTF) kritériumai:

• Tisztességes bér fizetése a helyi körülményekhez képest.
• Fejlődésre biztosít lehetőséget a munkások számára.
• Egyenlő munkavállalási lehetőséget nyújtása mindenkinek, különösképp a leghátrányosabb helyzetűeknek.
• Környezetileg fenntartható gyakorlat végzése.
• Nyitott a nyilvános számadási kötelezettség felé.
• Hosszútávú partnerkapcsolatok kiépítése.
• Egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosítása helyi viszonylatban.
• Lehetőség szerinti anyagi és technikai támogatás a termelők részére.

Fair Trade kávé

Kevesen vannak tudatában annak, hogy a kávéiparban dolgozók gyakran munkásnyúzdákban (izzasztó műhely) gürcölnek. Sok kávéültetvényes kap alacsonyabb árat a kávéjáért, mint amennyi annak előállításához szükséges. Ez szegénységbe és adósságba kényszeríti őket. A túlzott kávétermesztés a növényvédő szerek általi szennyeződéshez és erdőirtáshoz is vezethet.

A Fair Trade egy járható út ez ellen, biztosítva a fogyasztónak, hogy az elfogyasztandó kávéjának előállítója méltányos feltételek mellett termelhet. A Fair Trade minősítéshez az importőrnek nagyon szigorú nemzetközi ellenőrzésen kell átmennie, 1 font súlyú (45,4 dkg) kávé után kifizetve egy minimum árat (1,26 amerikai dollárt), amivel támogatja a gazdákat, valamint technikai támogatást nyújt, amivel segíti a biogazdálkodóvá válásban. Hasonlításképp, a kávé világpiaci ára 1 amerikai dollár / font körül mozog, de a legtöbb gazda kevesebbet keres, mint 50 cent, mivel a nagy haszonnal dolgozó közvetítö kereskedőknek kell eladniuk termékeiket. A méltányos bérekből bejövő profittal a kávétermelők pénzükből tudnak költeni egészségük megóvására, oktatásra és környezetvédelemre is. A méltányos kereskedelem a kávéültetvényeseknek a közösség fejlődését, egészséget, oktatást, környezetükről való gondoskodást jelenti.

Hiszünk a kávékereskedelem teljes átalakulásában! Az ország összes kávéjának független szervezet által minősített Fair Trade kávénak kellene lennie, vagy a munkások jogait ettől függetlenül biztosítani kell. A mi véleményünk szerint a társadalmi igazságosság és a környezet fenntarthatósága egyenlő azzal, hogy az összes kávé bio minősítésű, és termesztésük fenntartható módon történik. Fair Trade termék vásárlása egy lépés a kizsákmányolt Harmadik Világ támogatása felé.

Méltányos kereskedelem és méltányos üzlet
Treehugger Dan könyvesbolt-kávézójában

Csupán egy áru hozzáadott értéke (organikus, Fair Trade) nem jelenti azt, hogy annak sokkal drágábbnak kell lennie. Egy csésze organikus Fair Trade kávé vagy tea nem kerül többe, mint egy nem organikus társa Budapest bármely kávézójában. A kávé 100%-ig arabica (a legnépszerűbb kávécserje, melynek koffeintartalma eredendően alacsonyabb), organikus és Fair Trade. A kávészemeket Mexikóból, Peruból, Guatemalából és Kolumbiából hozzák, majd frissen pörkölik Olaszországban. A Fair Trade tanúsítvány garantálja, hogy a kis gazdaságok tulajdonosai megkapnak egy minimum árat a kávéért, mely jelentősen felülmúlja a kávé változó nemzetközi piaci árát, továbbá jobb munkakörülményeket, szigorúbb környezetvédelmi előírásokat és gyerekmunka mentességet is garantál. A kávé biokávé is, ami azt jelenti, hogy előállításához nem használtak mesterséges műtrágyát, növényvédőszert vagy genetikailag módosított szervezetet és a végtermék laboratóriumi vizsgálata során sem észlelték azok nyomait.

Treehugger Dan’s Idegennyelvű Antikvárium és Kávézó nem luxusáruként ajánlja a Fair Trade és organikus termékeket, hanem egy alapvető fogyasztói választásnak tartja azok megvásárlását. Csak a hozzáadott értéke miatt az árának nem kell magasabbnak lennie, mint az egyéb nem fenntartható termékeknek. Ha megnézünk egy népszerű kávémárkát Magyarországon, láthatjuk, hogy az bár csak őrölve kapható, nem Fair Trade és nem organikus és nem is különösebben jó minőségű, mégis kb. 4600-4800 forintba kerül kilója. Budapest szemes kávéüzleteiben pedig a legolcsóbb 100%-os arabica kávé (amely nem Fair Trade és nem organikus) 6400 forintba kerül. Treehugger Dan kávézójában egy kilogramm 100%-os arabica Fair Trade organikus kávé viszont csak 4400 forint.

Másfelől a többi, boltban kapható kávé „olcsóságának" az az oka, hogy a kis kávéültetvényeken tulajdonosai – akiktől a multinacionális cégek veszik a kávét – kevesebb, mint 50 centet kapnak egy font kávéért. A Fair Trade kávé garantálja, hogy a gazdák legalább 1.26 USA dollárt kapnak a kávé fontjáért függetlenül a nemzetközi közösség piaci körülményektől. A Méltányos Kereskedelem méltányos üzletet jelent – a farmernek, a viszonteladónak és a fogyasztónak egyaránt. Az ár, amit sok munkahelyen és egyetemen fizetnek a kávéért egyrészt azért olyan alacsony, mert a Harmadik Világ termelői méltánytalanul kevés pénzt kapnak munkájukért; másrészt a nemzetközi piacok által a termelőkre kényszerített szegényes (munkabiztonsági, emberi jogi és környezetvédelmi szempontból) munkakörülmények is lehetővé teszik ezen alacsony árszintet. Fair Trade organikus kávét alán kicsivel drágább ezeknél, de az árkülönbözet a farmerekhez, és nem a multinacionális cégekhez, vagy a nagykereskedőkhöz kerül. Lehet, hogy a multinacionális cégek számára olcsóbb a növényvédőszerek, genetikailag módosított szervezetek és a műtrágyák használata, mint több munkaerő fizetése, de így is- úgy is végsősoron mindent búsásan megfizettetnek a fogyasztókkal. Ez az ár azonban nem mutatja a későbbi, különböző rák, illetve egyéb egészségügyi problémák kezelésének költségeit, melyeket a termelésben résztvevők szenvednek el, illetve az ételünkben és italunkban felhasznált vegyszerek okoznak elfogyasztóiknak.

Ha Fair Trade organikus kávét vásárolunk, a Harmadik Világbeli termelők sokkal jobb (és garantált) árat kapnak a munkájukért és a termésért, jobb körülmények között tudnak élni és dolgozni, illetve kapnak egy esélyt, hogy kitörjenek a szegénységből. Továbbá a Fair Trade kávé jobb egészséget biztosít nekünk és a családunknak is.

Treehugger Dan kávézója többek között az alábbi intézményeket és szervezeteket látja el kávéval és teával: Köztársasági Elnök Hivatala, Greenpeace Magyarország, Planet Alapítvány, Ökotárs Alapítvány, Energia Klub, Védegylet, the Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, Élőlánc Magyarországért nemzeti gyűlései, Magyar Evangélikus Egyház, Útilapu Hálózat, Fair Világ, Magyar Nemzetközi Fejlesztési Segítségnyújtási Kht., a Globális Felelősség Európai Túrája Szegeden. Ha járt a Sziget Fesztiválon, a Tranzit Fesztiválon, a Művészetek Völgyében vagy a Szegedi Ifjúsági Napon, ott már kóstolhatta Fair Trade termékeinket.

Ha további információra van szüksége a Fair Trade mozgalomról, kérjük lépjen kapcsolatba a Fair Világ Szövetséggel: www.fairvilag.org, gyorgyi@vedegylet.hu